citáty

"LET IT FLOW!"

"Nechme se nést na vlně jógy..."

"Practice, practice, practice, practice..."
Sri K. Pattabhi Jois

utorok 7. februára 2012

Jamy a njamy

Jamy a njamy

Jestliže znáte Pataňdžaliho jógasútry nejsou pro vás tyto výrazy ničím novým. Přesto pokládám za nutné, aby o nich padla zmínka ve všech jógových textech. Prostupují totiž všemi druhy jóg. Ale řadí se do aštanga jógy (ashtanga yoga – jóga osmi údů), neboli rádža jógy (raja yoga – královská jóga). Prosím nezaměňujte s Ashtanga vinyasa yoga, která je hathajógovou praxí směřující k józe královské a svým názvem se k ní hlásí.

Jamy a njamy jsou překládány jako zákazy a příkazy, podobně jako v Bibli (10 přikázání).

Bohužel tyto výrazy jsou nevhodné, jedná se spíše o doporučení. Možná že důvod použití těchto výrazů byl nezralost lidské rasy. Lidé jsme stádní tvorové, rádi jsme ovcemi, málokomu se chce vést sebe sama a stát se vlastním pastýřem. Vše lépe funguje, když nemáme svobodnou volbu, když je nám život řízen, když nemusíme činit rozhodnutí. Důvod? Lenost. Jsme od přírody líní. I pokrok kterým jsme prošli bylo pachtěním se za ulehčením si života. Za leností… A výsledek? Pravý opak. Ušili jsme na sebe mnohem silnější bič. Čím jsme rychlejší, tím více spěcháme a nestíháme. Nejdříve přišlo kolo, poté automobil, pak letadlo…. A mocný titán Kronos nad námi stále vítězí. Čas jako by se stále zrychloval.Jenže to bychom nebyli my, lidé ne rozumní, ale racionalizující, abychom si nenašli odůvodnění svých činů. A šáhněte si sami do svědomí. Kdo si kdy neodůvodnil nějaký ten prohřešek vůči etickým pravidlům.

Jamy překládané jako zákazy jsou:

Ahinsa - neubližování, nenásilí
Satja - pravdomluvnost, pravdivost
Astéja - nekradení
Brahmačarja - zdrženlivost
Aparigraha - nehrabivost, nehromadení

Njamy překládané jako příkazy:

Sauča - čistota
Santóša - spokojenost
Tapas - askeze, sebekázeň
Svádhjája - čtení posvátných písem
Íšvara-pranidhána - uctívání osobního boha

Na rozdíl od křesťanského desatera nás komentáře Pataňdžaliho jógasuter nestraší věčným peklem a nenabízí ne vždy dobře pochopenou věčnou spásu. Nabízí nám však praktičtější důvody pro praktikování těchto zákazů a příkazů (dá se aplikovat i na desatero). Pro lepší pochopení si musíme definovat další pojem Karma, či karmanový zákon. Ten není ničím jiným než obdobou třetího Newtonova zákona, který nás učí, že každá akce vyvolává reakci. Tento zákon je považován za absolutní a můžeme ho aplikovat na jakékoli jiné učení a jeho příkazy, či doporučení..
Důvod praktikovaní zákazů a příkazů není tedy kárající vztyčený ukazovák, ale nabídka možností k našemu osvobození se, které nám přináší. Protože nic v životě není zadarmo a to toho mála co získáme bez úsilí si nevážíme, jde o takový malý obchod. Tak například je-li dokonale zvládnutá ahinasa zavládne okolo vás absolutní mír, satja promění slova v  realitu, asteja zajistí že nebudete trpět nouzí, brahmačarja udrží sílu potřebnou k osvobození se a aparigraha zajistí volnost a nespoutanost.
Pořadí není náhodné a souvisí i důležitostí jednotlivých zákazů a příkazů.

Vycházíme-li z předpokladu, že to co se děje navenek je vlastně odrazem toho, co se děje uvnitř nám dává dobrou možnost orientace a akceptace v sobě samých.

PS: Buďme pozorní a upřímní k sobě samým, protože je stejně důležité neubližovat a nelhat jak druhým tak i sobě....

Om

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára